26 Jul 2014

Hari Terakhir Ramadan 2014

Assalamualaikum..

Pejam celik pejam celik sekejap je masa berlalu. Tau2 hari ini adalah hari terakhir Ramadan kita untuk tahun ini. Alhamdulillah, walau pun aku menyusukan baby AF but still boleh berpuasa. 

Baby AF pun walau pun aku puasa dia still minum susu macam biasa. Untuk pengetahuan baby AF minum susu ibu sepenuhnya and tiada campuran susu botol or whatever.  Baby AF takde menangis tak cukup susu or meragam susu tak sedap ke apa. Baby AF menyusu seperti biasa. 

Bagi ibu2 diluar sana yang mungkin risau tak dapat berpuasa bila menyusukan baby. Aku tau kadang2 "orang makan garam lebih" ni mulalah. Itulah.. Inilah.. Tak baguslah.. If niat kau baik so no alasan. Macam my mak dia kata puasa je, kalau ok teruskan. Kalau baby meragam baru buka. But alhamdulillah ok. 

Petua? Senang jek.. Macam aku mudah je. Masa bersahur makan macam biasa and sayur itu penting. Lagi banyak makan sayur lagi banyak and bagus susu kita. Aku jugak amalkan makan buah kurma . Kurma bagus untuk tenaga kita. Perut pun bertahan. Faham2 jelah ibu menyusukan ni memang akan cepat lapar. Takpe, anggap je itu dugaan buat kita. Banyak pahalanya.. Jangan lupa juga minum banyak air. Sangat penting. 

Oklah nak pergi sambung golek2 kejap..

No comments:

Post a Comment

Tolong tinggalkan comment anda.. tapi peringatan!!
Tolong jangan tulis mengarut+kasar, ohkey?!!