19 Feb 2015

Sticky Caramel Chiken Wing

Assalamualaikum..

Asyik cerita peribadi je moh le kita berkongsi sedikit resepi yang tak seberapa ni. Mudah sangat nak membuatnya.. Sementara banyak masa terluang baik aku letak dalam blog ni. Jangan terkejut kalau nampak hari ni aku banyak update okeh. Hahaha!! Anak dah beradu jadi inilah masa aku nak berpencak silat update blog. 


Bahan

8 ketul             kepak ayam (ikut suka), potong 2
3 ulas              bawang putih
1/2 inci            halia
1 sudu             kicap
1 sudu             sos ikan
1 sudu             sos cili
1/2 cawan       madu (ikut ayam dan ikut suka)
secubit            garam
2 sudu             minyak masak

Cara masak

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan ayam dan goreng lebih kurang 5 minit.
3. Masukkan kicap, sos ikan, sos cili dan madu. Kacau rata dan tutup.
4. Sentiasa pantau dan kacau. Ia akan mendidih dan berbuih, biarkan. Kacau sekali sekala.
5. Bila kuah dah pekat, kering dan bersalut dekat ayam boleh tutup api. 
6. Hidang dan makanlah. *Eh, sebelum tu ambil gambar dan upload dekat ig dan fb bagi orang terliur sikit. Hahaha!! 

Senangkan resepi ni?? Kacang giler. Ada masa tu kadang datang perangai aku rajin ke dapur dan masak benda2 macam ni. Simple tapi sedap di makan. Kategori suka manis bolehlah try masak ni. Tak suka manis pun boleh try jugak tapi kurangkan madu tu ikut suka rasa. Tujuan aku letak garam tu supaya ada sikit masin2 dia. Hehe!! Makan manis sangat ni tekak aku muak. Korang boleh je nak olah resepi ni ikut suka hati, siapa nak pedas lumur je ayam tadi tu dengan blackpaper perap sekejap. Pun boleh.. Tiada alasan malas ke dapur setelah tengok resepi simple macam ni. Betul tak..

*Sorry, takde pinggan cantik. Malas nak punggah dalam bilik stor. Hahaha..

No comments:

Post a Comment

Tolong tinggalkan comment anda.. tapi peringatan!!
Tolong jangan tulis mengarut+kasar, ohkey?!!