17 Jan 2013

Perbezaan sekolah dulu dan sekarang


Gambo nih masa aku form 4 @ 5 kot. Tak ingat dah, lama sangat. Nampak naw dah tuek. Sobs2!! Masa nih ade 'pangkat' pengawas. *pengsan.. Bila tengok gambo nih sekarang macam..

"Eeuuww!! Sape tu? Tak chantek hokey!!" <--tetiba rasa menyampah tengok gambo sendiri.

Hokey, jauh dah menyimpang dengan tajuk. Actually, hari ape tah masa tu pagi2 family aku bukak cite pasal sekolah zaman dulu. Bila aku dengar rasa macam kesian tau. Lepas jek my mom and my dad bercerita masa dorang sekolah dulu2 walaupon tak habis sekolah. Yelah, orang zaman dulu2 kan susah.. So aku dapatlah membayangkan perbezaan sekolah dulu dengan sekarang (zaman aku). Memang jauh gile kot beza dia. 



1. Dorang pegi sekolah jalan kaki dengan tanah merah.

Sebelom apa2 aku dulu pon jalan kaki jugak tapi dekat jelah sekolah tu And jalan sekarang dah tar. Takde dah jalan tanah merah ni. Korang bayangkanlah my mom citer dorang dulu2 jalan kaki jauh berbatu2. Kena pulak time tu hujan kan boley korang bayangkan? Bak dari cerita my dad dorang sanggup simpan dalam beg kasut sekolah dorang sebab cayang. Hewheww.. kesian kan? Orang zaman sekarang majority mak bapak siap hantar naik keta and paling besh bawak motor sendiri walaupon takde lesen? Boley?? Kan ucuk?? Kan? Kan? *tanya ade makna hokey..

2. Orang dulu2 pakai papan hijau.

Haa... ni seriously memang ase macam. 

"Eh, gila lapok punya zaman nih"

Cenggituh sekali hokey!! Owang zaman dulu kalau korang nak tau takde macam kita nih ada buku untuk tulis nota La hape la. Dorang pakai macam papan hijau depan kelas kite tu cume kecik lah pastu dengan kapur. My dad cakap kena pulak masa tu hujan pegi sekolah and habis kapur tu cair. Kocek baju habis kena warna kapur tadi. Tapi zaman sekarang pulak senang jek pakai buku. Tu pon masing2 malas nak bawak.. Berat lah hape lah. Nak menimba ilmu memanglah cenggitu. Taklehlah banyak sangat alasan korang kan..



3. Dorang takde kelas macam kita..

Boley korang bayangkan macam mana korang nak study takde kelas? Aku rasa kalau zaman sekarang macam nih confirm orang asyik tau buat complain jek. Betol.. Dulu dorang bukan ade kelas hokey. Dorang asingkan kelas dorang guna papan jek.. susunlah paapan tu wat tutup depan belakang untuk jadikan kelas. Siap boley intai2 aweks sebelah lagi.. *itu kate my dad lah.. hewheww.. Tapi zaman kita sume orang akan dapat kelas masing2. Siap buat pertandingan kelas tercantik lagi tiap2 minggu. 

4. Sekolah dorang papan jek

Orang zaman dulu kira dah bersyukur sesangat dah kalau dapat sekolah papan coz ade lagi yang mana padang adalah kelas dorang. I'm serious hokey!! Tak ke kesian tu? Korang best2 duduk sekolah batu siap ada kipas. Kalau boley pasang kipas tu yang paling laju. Dorang mana ade sume tu.. Tapi dek kerana semangat nak belajar dorang pandang sinis jek kesusahan dorang tu.. 

5. Pegi sekolah bawak 20sen jek

Cuba ko bayangkan kita pegi sekolah bawak 20sen jek sehari. Hewheww.. Memang tak cukup ar kan. Aku tau zaman dulu duit rendah lagi so barangan tak mahal mana. Bayangkan nasi lemak, mee goreng suma 1 baru 5 sen. Murah kot!! Tapi zaman dulu nak dapatkan 20sen pon susah tau. Tapi budak2 sekarang bawak duit pegi sekolah rendah jek dah rm5 sehari. Tah2 sekarang sehari rm10 tak? Hadoi.. bankrup la macam tu.


*Motif amik gambo tepi longkang??

So, korang2 yang masih sekolah ke atau masih belajar silalah sedar2kan diri. Janglah asyik merungut itu ini.. Apa yang ado tu bersyukur jeklah..kan?? Kalau kita rasa susah kita bayangkan owang yang lebey susah dari kite..

Xoxo...




10 comments:

  1. nice entry :D
    kita kena bersyukur ~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu..jgn menyesal kemudian hari..; P

      Delete
  2. bersyukur dgn sgala nikmat ni..
    tp syg, ramai yg xtau mghargainya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huhu..itulah..dorang tau complain jek

      Delete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. eh..muke aku masuk blog..hahaha..

    hmm..Junaidah Abu Bakar tu kakak aku..cmner leh guna nm die plak..hmm..musykil ni..

    from farah hani..peace..

    ReplyDelete
  5. Plik jgk..mcm xknl jek owg yg bernama junaidah.muahaha!!

    ReplyDelete
  6. saya pegi sekolah dulu masih perlu lalu paya yang bnyak lintah dan sedikit lembah sebab nak cepat sampai sekolah..hehehe..kalau jalan kaki ikut jalan biasa memang lambat la..terkenang zaman sekolah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lalui bnda2 macam tu baru kita rasa keperitan dan kepayahannya.. tidaklah asyik rasa senang jek kan.. ;P

      Delete

Tolong tinggalkan comment anda.. tapi peringatan!!
Tolong jangan tulis mengarut+kasar, ohkey?!!