5 Aug 2014

Makan Tengahari Asam Pedas Style Melaka

Assalamualaikum..


Tengok balik gambar ni rasa terliur pulak. Huhu.. Sedapnya. 

Hasil masak sendiri. Pakai daun kesum je. Nak letak bunga kantan tapi takde pulak. Dah kirim kat my ucux suruh belikan tapi dia kata takde, dah habis. Huhu.. Takpe sok2 lauk dah habis nak repeat masak cam ni lagi. Asam pedas pekat, letak belacan, daun kesum, bunga kantan. Nak letak bendi ke, tomato ke atau terung pun boleh. Korang boleh je nak pelbagaikan masakan korang.

Sedap makan dengan nasi panas2. Makan bersama ulam di cicah dengan sambal belacan tempoyak. Pergh!! Menjejeh air liur. Tapi tadi aku tak makan dengan ulam sebab tadi masak sekali sawi goreng. 

Now, tengah pikir lauk apa pulak nak di masak esok. Yang ada dalam peti ais sotong, ayam, ikan caru sekor belen hari tu.. Itu jelah kot. Tapi rasanya nak masak ayam. Ayam masak apa tu tunggu esok pulak.

Oklah, nak keluarkan ayam nanti nak masak esok pagi senang. Pagi2 dah kena masak ok.. My ucux pegi kerja bawak bekal. Jimat!

4 comments:

  1. x pernah try lagi asam pedas style melaka ni..boleh cuba nanti..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup.. Bole cube mmg sedap. Cume yg sy buat xde bunga kantan.make sure masa buat ltak bunga kantan. Mmg sedap. Kuah pekat.

      Delete
  2. asam peda kuah yang pekat memang heaven kalau makan...
    ayam tu masak lomak cili api la yo...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wah..tepat skli!! Haha..mkn dengan ulam cecah smbal tmpoyak. Sedap!

      Delete

Tolong tinggalkan comment anda.. tapi peringatan!!
Tolong jangan tulis mengarut+kasar, ohkey?!!